Ahoj, zdravím tě do začínajících slunečních dní.

Je tady doba, kterou mám osobně velmi ráda … vykukuje už mnoho rostlinek, které můžeme využít k jídlu a k podpoře zdraví … medvědí čenesk, pampelišky, jitrocel a jiné bylinky … a brzy se moc těším na čerstvé plody okolo nás, ze zahrady a z chaty. Tohle počasí a tyto možnosti báječně podporují náš předchod nebo udržení zdravého životního stylu, změnu jídelníčku, třeba vynechání masa, větší množství živé stravy a více pohybu i pobytu na čerstvém vzduchu.

S otázkou životního stylu se tady ale také vynořuje jeden strašák … co všichni ti lidé, kteří se dokázali „honbou za zdravím“ zničit? Přece nebudeme v naší realitě přehlížet poruchy stravování, výsledky rozboru krve, kde chybí železo či vápník u veganů, neschopnost otěhotnět žen po delším vitariánství a další informace, ke kterým se můžeme nejen dostat, ale můžeme mít tuto zkušenost ze svých rodin a okolí? Samozřejme, že změnit životní styl chce také vědět co jíst, o tom se musíme informovat, ale co dál? V čem může být háček, že TO NĚKOMU FUNGUJE A NĚKOMU NE?

On to vlastně není háček, ono je to samotné řešení. NĚKOMU TO FUNGUJE A NĚKOMU NE.

Pokud máš snahu posílit své zdraví a změnit své návyky, je to moc dobře. Začít můžeš jakkoliv. Můžeš se rozhodnout postupovat pomalu, měnit svůj jídelníček, své návyky, zařadit více pohybu, otužování a krok za krokem měnit. Můžeš se také rozhodnout pro změnu kterou si připravíš, prostě ze dne na den. Jak ti to lépe vyhovuje? Ale nezapomeň se soustředit právě NA SEBE.

POZORUJ SE, POZORUJ SVÉ MYŠLENKY, SVOU ENERGETICKOU ZÁSOBU, KONDICI, NÁLADU, STAV TĚLA …

Toto pozorování tě naučí naslouchat tvému tělu a dávat mu to, co v danou chvíli potřebuje. A je to tvé tělo, jedinečné, prošlo něčím s čím autor jakékoliv diety nemusel počítat, naslouchej jemu. Tak, jak to má být. Tuto poučku možná znáš, ale pozor na její ošemetnost!

Tělo na jednu stranu dává signály, co k jídlu chce, co potřebuje, na stranu druhou může být samo zmateno ZAKYSELENÍM ORGANISMU (což je svým způsobem návyk na cukr), nebo může mít něčeho ZVÝŠENOU POTŘEBU vzhledem k aktuálnímu zdravotnímu stavu (vyšší potřeba vápníku, magnézia, kvalitní bílkoviny, vitamínů atd. ), závislost a zaslepení našeho těla, co se jeho potřeb týče, vzniká i z velké spotřeby soli …

Ale v tomto stavu prostě tvé tělo je, tyto potřeby prostě má. Takže ty chceš tělu pomoci se dostat do dobré kondice, uspokojit jeho potřeby, snížit závislosti na cukru, tuku, sladkém a mouce, chceš detoxikovat, aby tě pak správně informovalo … ale zároveň jej máš poslouchat v jeho aktuálních potřebách … jak z toho? Jak z toho?

Medvědí službu udělám sobě, když se rozhodnu stravovat třeba podle nějaké knihy, nebo podle nějakého trendu. Prostě se od teď stanu veganem a hotovo! Víš proč volíš daný styl? To je dobré si přiznat. Mám víc pozornosti jako frutarián? Chci to dodržet! Musím zhubnout! Vzepřu se rodičů i společnosti! Je dobré to dělat čistě jen PRO SEBE!

Jednou ze zásadních složek stravování je VĚDOMOST A MYŠLENKY, KTERÉ JÍDLO, jeho výběr a náš postoj k jídlu PROVÁZEJÍ. Proto se nevyplácí vybrat si stravovací postupy podle nějaké šablony a úzkostlivě se jich držet. Ve vědomí a v podvědomí totiž nastoupí, jak bych to tak nazvala „SYNDROM HODNÉHO A ZLOBIVÉHO“. A začneš se za volání tvého (možná zmateného) těla trestat, vždy když svůj „předpis“ nedodržíš přesně. Vytváří se pocity viny, nerovnováha ve stravování (zítra se omezím), různé vnitřní monology s výčitkami.

Zaprvé jsi tak na nejlepší cestě k selhání tvých snah o změnu díky pocitům viny. Za druhé v sobě živíš nelásku k sobě. A za třetí (a výčet bodů by určitě mohl pokračovat) s těmito pocity a energiemi ono „hříšné“ jídlo požíváš a touto energií jej živíš a tím ji dopravuješ do sebe. A tohle je podle mne onen zásadní problém těch, co pak mají po nějaké „dietě“ zdravotní problémy. Sami sebe svým jídlem a životním stylem sebetrýznili, byl to projev ne jejich lásky k sobě a svému tělu, ale pravý opak.

No a co teď s tím.

Měla bych na start stravovacích změn pár nápadů:

1) Odpíchni se od kvality jídla – vybírej si pro své hříchy kvalitnější suroviny – čokolády s velkým podílem kakaa, množství oblíbeného ovoce, kvalitní cukry, himalájskou sůl, kvalitní maso, mléčné věci z blízkého okolí pokud možno od známých farmářů, sladkovodní ryby. Kvalitnější jídlo bez obsahu konzervantů, barviv, aditiv a všech možných srágorek začne přispívat tvému zdraví a k tomu, aby se tělo zbavilo svých závislostí snáze …

2) Zmenši množství jídla – lidé jedí vesměs více než je potřeba. Když máš problém vzdát se svého oblíbeného steaku, dej si jej prostě 1x za 14 dní, potom 1x za měsíc. Když bylo zvykem sníst večer tabulku čokolády, dej si teď jen půl, příští týden jen čtvrt …

3) Vysaď dochucovadla a zasaď bylinky – když přestaneš v jídle používat průmyslová dochucovadla, tvé tělo si lépe bude zvykat na přirozenou chuť  potravin, nebude tolik zmatené, postupně se obmění chuťové buňky a touhy po jejich dráždění solí a glutamátem budou slábnout. Bylinky navíc pomáhají k detoxikaci těla …

4) Vyber si detox, který je ti blízký. O různých strategiích detoxikace organismu se dočteš na internetu mnohé. Lze si udělat detox na zeleninových a ovocných šťávách, se zeleným čaje, detox s rýží, detoxikační proceduru šankhaprakšalánu, začít brát chlorellu, mladý ječmen … Startuje se většinou detoxem střev, až následně se řeší pročištění dalších orgánů. Pomůžeš tak tělu urychlit zbavování se kyselosti, závislostí a vyčistit se a znovu nastartovat.

5) Věř svým chutím v danou chvíli bez výčitky, ale vezmi si z toho informaci – pokud tvoje chutě už nějakou dobu samy od sebe volají třeba po kousku masa a nemyslím tím ve chvíli, kdy soused griluje, maso si dej, ale vezmi si z toho informaci. Co potřebuji, když mám na toto chuť? Už je toho také plný internet, stačí zadat do googlu „co signalizují naše chutě“. Potřebuji tedy více bílkoviny, B12, Železa? V tu chvíli si to dopřej a následně zařaď do jídelníčku to, co tedy tělo potřebuje v podobě jiného zdroje.

6) Vybírej si, co čteš a sleduješ – určitě každý z nás čte, nebo něco sleduje. Není důvod, proč místo harlequinky nezačít číst něco o stravovacích návycích, proč místo Ordinace neskouknout video Margit Slimákové (odbornice na zdravou výživu). Doporučuji četbu a pořady předně pojednávající o tradiční stravě a stravě primitivních kultur, abysis měl/a možnost vytvořit vlastní názor a vlastní postup po dostatečném informování se.

7) NEBUĎ NA SEBE ZLÝ/Á: sedmé šťastné pravidlo … toliko nechť je nám příkladem Steve Jobs, že i „sebezdravějšího“ udolá rakovina, když sebeláska pokulhává. Žádné jídlo na světě není tak toxické, jako je toxická nenávist k sobě a pocity viny. Žádná dobře mířená snaha ti nestojí za to, aby ses trávil tím nejsilnějším jedem – sebeobviňováním a myšlenkami o tom, jak selháváš a jsi prostě k ničemu. SEBELÁSKA JE VE ZDRAVÍ TÉMATEM SAMA O SOBĚ (na to se koukni zvlášť).

Myšlenky, když ti to nejde by mohly vypadat například takto:

Už třetí den mám strašnou chuť na tu goudu, co mají na náměstí v sýrovém obchodě. Udělám si zítra radost a kousek si koupím. Vím, chce to asi víc vápníku, co kdybych si přes noc namočil/a mák a ráno si udělal/a makové mléko? Už se těším jak na sýr, tak na mléko 🙂

Tak toliko mne k otázkám stravování a jeho změn napadá.

Krásnou cestu za štěstím Zuzka